Vanntemperatur og filtrering

I Norge er man vant til å kunne stole på at behandling gjennom vannfilter gjør vannet trygt å drikke rett fra springen. Men selv om man har filtrert vann i rør inn til huset, så kan man fortsatt oppleve at vannet får tilskudd av bakterier på veien gjennom rørsystemet. Det er noen faktorer vi bør vite om for å unngå at vi får nye bakterier i vannet.

Springvann behandlet av vannfilter

Springvann som er behandlet gjennom vannfilter, inneholder svært lite skadelige mikroorganismer, partikler eller skadelige kjemiske stoffer. Man filtrerer bort partikler helt ned til størrelsen av vannmolekyler, samt at mann får bort nesten alt av smittsomme bakterier eller andre mikroorganismer. Men på veien gjennom rør og andre systemer kan man oppleve at det bygger seg opp andre bakteriekulturer. Det er for for eksempel stor fare for at det er mer bakterier i lunkent vann enn det er i kaldt vann. Om vi velger å drikke lunket vann kan vi dermed likevel oppleve å få i oss bakterier som utvikler seg i rørsystemet mens det er lunkent vann i rørene.

Noen steder i vannsystemet vårt ligger vannet over tid. I varmtvannstanken er dette tilfelle. Ved feil temperatur på en varmtvannstank, øker risikoen for at man kan få i seg bakterier fra denne tanken. Spesielt om tanken i tillegg står ubrukt i lengre tid med vann i, så kan vi risikere at vannet har større mengder bakterier enn aksepterte nivåer.

Temperatur på varmtvannstank

På grunn av faren for at det utvikler seg bakteriekulturer i varmtvann, stilles det krav til temperaturen i en varmtvannstank. Vannet i varmtvannstanken bør være over 65 grader. Med denne temperaturen vil ikke bakterier, som Legionella, overleve. Man ønsker derfor at vannet i en varmtvannstank alltid skal være over 65 grader. Ved at du justerer termostaten slik at vannet stadig er over 65 grader, så forsvinner faren for utvikling av skadelige bakterier og du kan trygt drikke vannet. Man kan ellers velge å benytter et eget vannfilter i eget hus for å unngå denne problemstillingen.