Vann-relatert helse på ferie

Selv når man reiser ganske nær hjemme, så kan nordmenn oppleve utfordringer i forbindelse med vann-relatert helse. Man kan oppleve utfordringer så nært som i sørlige land i Europa. Vannkvaliteten er ikke nødvendigvis den samme når man kommer til en del land i sør-Europa som man er vant med hjemme.

De lokale har opparbeidet immunsystemet til å tåle den reduserte vannkvaliteten, mens nordmenn kan slite med fordøyelsessystemet hvis man skulle være så uheldig å få i seg mer av dette vannet enn man kan tåle. Steder som ofte er besøkt av feriegjester fra Norge er etter hvert blitt kjent med denne utfordringen, og har derfor tilpasset seg at man får besøk av norske gjester. Man benytter for eksempel renset vann i mat som ikke kokes.

Men den vann-relaterte helsen i disse landene er stort sett ikke særlig skadelig for nordmenn. Man opplever som oftest kun ubehageligheter og kan noen ganger bli dehydrert om man ikke får i seg nok væske. Men i de fleste tilfeller kommer man unna å bli utsatt for vann av redusert vannkvalitet ved at man kun opplever noe ubehag.

Advarsler fra reiseselskaper

Norske reiseselskaper er blitt vant med at norske reisende ikke alltid er klar over denne problemstillingen. Derfor har mange av reiseselskapene innarbeidet en rutine for å advare nordmenn om den reduserte vannkvaliteten slik at man skal unngå at fordøyelsesproblemer ødelegger ferien. Selv om man blir advart om hva man skal holde seg unna, så er ikke nordmenn vant til å måtte forholde seg til slike problemstillinger, så uoppmerksomme øyeblikk gjør at mange blir smittet likevel. For noen kan det være nok at man spiser grønnsaker på en kafe som ligger utenfor det vanlige turistområdet, eller at man glemmer seg og kjøper kebab på vei hjem fra byen fra en kebabvogn på Gran Canaria.